1 min read

Betalingsgedrag bedrijven onderzocht: 60% kleinbedrijven betaalt facturen op tijd

Betalingsgedrag bedrijven onderzocht: 60% kleinbedrijven betaalt facturen op tijd

Kleinbedrijven zijn heel betrouwbaar als het gaat om betalen van facturen. Maar liefst 61 procent van het Nederlandse kleinbedrijf betaalt vrijwel alle inkomende facturen (80-100%) netjes op tijd. Met een dergelijk betalingsgedrag kun je wel stellen dat het kleinbedrijf een verantwoordelijke klant is.

Opvallend weinig kleinbedrijven, een magere procent, betaalt 0-10% van de facturen te laat. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 200 finance- en inkoopprofessionals van Nederlandse bedrijven met 10-50 fte, uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeker DirectResearch in opdracht van Easy1.

 

Automatisering biedt kansen voor kleinbedrijven

 

Kleinbedrijven maken nog niet optimaal gebruik van het potentieel dat automatisering te bieden heeft. De marktonderzoeker vroeg het kleinbedrijf naar de manier waarop inkoop- en betalingsprocessen zijn ingericht. Hieruit bleek dat bijna een kwart van het kleinbedrijf alle facturen (papier en pdf per e-mail) nog volledig handmatig verwerkt, daar valt winst te behalen.  

Hoe zit het dan met de rest van de kleinbedrijven? Bijna 4 op de 10 geeft aan dat meer dan de helft van de facturen volledig automatisch verwerkt worden.

Het is duidelijk dat er voor het kleinbedrijf nog veel meer kan worden gedaan om optimaal gebruik te maken van de kansen van automatisering. Verbeterprocessen staan trouwens niet bovenaan de agenda’s van kleinbedrijven. 29 procent van de inkopers en 34 procent van de financieel professionals geeft aan zich bezig te houden met verbeteren van respectievelijk inkoopprocessen en factuurverwerkingsprocessen. In beide gevallen is het verbeteren van efficiency het belangrijkste doel.  

 

Benieuwd naar het volledige trendrapport?

 

Wil je meer weten over hoe het kleinbedrijf de processen van inkoop tot betaling ingericht hebben? Download gratis het volledige Trendrapport 2023 Digitale transformatie kleinbedrijf Finance en Inkoop.

In dit rapport lees je meer over:  

  • Hoe goedkeuring van inkopen en facturen tot stand komen
  • Wat de status van automatisering is binnen het kleinbedrijf
  • Hoe finance- en inkoopprofessionals denken over aankopen zonder contract of inkooporder

Download het trendrapport

 

Esther_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Esther
Witten

Contentspecialist

Van purchase to pay en order to cash, tot Robotic Process Automation en digitaal ondertekenen: Esther draait haar hand niet om voor het schrijven van content over complexe onderwerpen. Dagelijks duikt ze in de materie van digitale transformatie en automatisering.

13 min read

Van inkoop tot betaling: Hoe purchase to pay uw MKB kan transformeren

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) staat bekend om zijn wendbaarheid en innovatievermogen, eigenschappen die cruciaal zijn in de hedendaagse snelle...

Read More
Minder controle door informele inkoopprocessen bij kleinbedrijf

Minder controle door informele inkoopprocessen bij kleinbedrijf

Bedrijven moeten inkopen doen om te kunnen opereren, ongeacht hun grootte. Maar de manier waarop kleine bedrijven de inkoop afhandelen, kan sterk...

Read More