2 min read

Efficiëntie door automatisering: hoe automatisering de relatie tussen de accountants en hun mkb-klanten verbetert

In de huidige snelle zakenwereld speelt automatisering een rol in het verbeteren van bedrijfsprocessen. Voor jou, als accountant, en je klanten in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kan het digitaliseren van de financiële administratie niet alleen tijd besparen, maar ook de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Automatiseren staat centraal in het bevorderen van de relatie tussen jou en je klanten, maar hoe zorgt automatisering voor dat de relatie tussen jou en je klant verbetert wordt?

Automatisering zorgt onder andere voor…

 

Efficiëntere communicatie tussen accountants en hun klanten

Automatisering kan de communicatie aanzienlijk verbeteren door gebruik te maken van tools die bepaalde processen efficiënter maken. Denk aan het indienen en verwerken van facturen, het beheren van inkooporders en contracten. Dit zorgt niet alleen voor snellere verwerking, maar ook voor duidelijkere communicatie. Klanten kunnen via portalen altijd en overal hun financiële informatie inzien, wat zorgt voor meer transparantie.

 

Voordelen van automatisering in communicatie

  • Snellere respons: automatisering zorgt voor snelle updates en directe feedback. Bijvoorbeeld, als een klant een vraag heeft over een factuur, kan het systeem automatisch de benodigde gegevens ophalen, wat de responstijd verkort.
  • Minder misverstanden: gestandaardiseerde processen in geautomatiseerde systemen verminderen de kans op menselijke fouten. Dit leidt tot duidelijkere en consistentere communicatie. Facturen en andere financiële documenten worden correct en eenduidig verwerkt, wat misinterpretaties voorkomt.
  • Verhoogde beschikbaarheid van informatie: automatisering zorgt ervoor dat informatie altijd toegankelijk is via online systemen. Klanten kunnen altijd en overal hun financiële gegevens bekijken, wat de transparantie verhoogt en hen meer betrokken maakt bij hun financieel beheer.

Automatisering zorgt ook voor voor…

 

Transparantie en traceerbaarheid van financiële gegevens


Automatisering verbetert de transparantie en traceerbaarheid van financiële gegevens, wat de samenwerking tussen accountants en hun klanten versterkt. Via digitale systemen kunnen beide partijen elke stap in de financiële administratie volgen. Dit vergroot het vertrouwen en zorgt ervoor dat aan steeds strengere regelgeving wordt voldaan.

  • Verbeterde nauwkeurigheid: automatisering minimaliseert menselijke fouten, wat leidt tot meer accurate financiële rapporten. Je kan hierdoor beter onderbouwde adviezen geven, en klanten kunnen beter geïnformeerde beslissingen nemen. Dit versterkt het vertrouwen in de deskundigheid van de accountant en de betrouwbaarheid van de financiële data.
  • Proactieve dienstverlening: met toegang tot up-to-date en accurate data kan je patronen en trends identificeren die relevant kunnen zijn voor het mkb. Dit stelt je in staat om proactief advies te geven, wat verder gaat dan traditionele financiële rapportage.

 

Tot slot zorgt automatisering ook voor...

 

Meer tijd voor adviesdiensten

Door routinematige taken te automatiseren, krijg je meer tijd voor andere zaken. Hoe kan je, als accountant, bevrijd van tijdrovende werkzaamheden, deze gewonnen tijd benutten? Intensiveer je interactie met de klant en gebruik de gewonnen tijd om je adviesdiensten te verrijken.

Een van de meest tijdrovende aspecten van financiële administratie is gegevensinvoer en -verwerking. Met automatiseringsoplossingen kunnen transacties en uitgaven automatisch worden gecategoriseerd en verwerkt, wat tijd bespaart en fouten vermindert. Dit geeft meer ruimte om data te analyseren en strategisch advies te geven, afgestemd op de behoeften van het mkb.

Daarnaast kunnen processen zoals uitgaven goedkeuring en payroll management geoptimaliseerd worden. Dit vermindert de tijd die aan administratieve taken besteed wordt, waardoor er meer tijd overblijft voor directe klantinteractie en gepersonaliseerd financieel advies. Dit kan helpen bij het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het verbeteren van de algehele prestaties van het bedrijf.

Conclusie

Kortom, automatisering vormt de kern tot een efficiëntere en transparantere samenwerking tussen accountants en hun mkb-klanten. Het biedt niet alleen snelheid en nauwkeurigheid, maar geeft je ook de ruimte om je rol als strategisch adviseur te versterken. Door routinetaken uit handen te nemen, ontstaat er meer tijd voor waardevolle, persoonlijke interactie en diepgaand advies. Deze verbeteringen leiden tot een betere dienstverlening en een sterker, meer vertrouwd partnerschap, wat essentieel is in de dynamische en snel veranderende wereld van vandaag.

Wil jij als accountant de dienstverlening verbeteren door geautomatiseerde processen te adviseren aan jouw klant? We vertellen je graag meer!

Neem contact met ons op voor advies over hoe onze softwareoplossingen jouw financiële administratie efficiënter kunnen maken of probeer Easy1 meteen gratis!

 

Maaike_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Maaike
van Roomen

P2P specialist

Maaike is onze purchase to pay-goeroe, deskundig in alles wat met declaratieverwerking, contractbeheer, factuurverwerking en inkoopbeheer te maken heeft. Ze is een ster in het vertalen van ingewikkelde materie naar boeiende content.

Hoe automatisering de productiviteit en efficiëntie bij het mkb en de accountants verhoogt

In de snelle wereld van het midden- en kleinbedrijf (mkb) en de accountancysector is efficiëntie niet alleen gewenst, maar noodzakelijk....

Read More

Wat is automatisering?

Automatisering Automatisering transformeert de manier waarop bedrijven opereren, met significante impact op de rol van financieel managers en...

Read More

Automatisering in administratieve processen voor MKB's

Hoe kunnen MKB's profiteren van automatisering in hun administratieve processen? Automatisering is een cruciale en onmisbare schakel geworden voor...

Read More