Probeer gratis!
Probeer gratis!

2 min read

Wat is elektronische facturatie?

Elektronische facturatie

Elektronische facturatie, vaak simpelweg e-facturatie genoemd, is een proces waarbij facturen digitaal worden aangemaakt, verzonden, ontvangen en verwerkt. Deze pagina biedt een diepgaande kijk op de betekenis en het belang van elektronische facturatie, speciaal voor financieel managers en medewerkers binnen het MKB.

Wat is elektronische facturatie?

Elektronische facturatie is het proces waarbij facturen elektronisch worden uitgewisseld tussen een leverancier en een klant. Het systeem vervangt de traditionele papieren facturen door digitale versies, wat de efficiëntie bevordert, kosten vermindert, en de nauwkeurigheid van de financiële administratie verbetert. Voor financieel managers en medewerkers in het MKB kan e-facturatie een cruciale rol spelen in het optimaliseren van het betalingsproces en het beheer van de cashflow. Dit concept past binnen de bredere financiële context van een MKB door de integratie met andere financiële systemen en processen te vergemakkelijken.


De relevantie van elektronische facturatie voor het MKB

Elektronische facturatie is van bijzonder belang voor het MKB vanwege verschillende redenen. Het vermindert de tijd en middelen die nodig zijn voor het handmatig verwerken van facturen, verkleint de kans op menselijke fouten, en zorgt voor snellere betalingen. Bovendien kan het MKB door e-facturatie beter voldoen aan regelgeving en compliance vereisten. In de dagelijkse financiële besluitvorming helpt e-facturatie financieel managers bij het verkrijgen van een beter inzicht in uitgaven en het verbeteren van de relatie met leveranciers door tijdige betalingen.


Veelgestelde vragen over elektronische facturatie

Hoe draagt elektronische facturatie bij aan een betere cashflow voor het MKB?

Elektronische facturatie stelt MKB's in staat om facturen sneller te versturen en te ontvangen, wat de kans op tijdige betalingen vergroot en daardoor de cashflow positief beïnvloedt. Het digitale karakter van het proces maakt ook real-time monitoring mogelijk, wat financieel managers helpt om de cashflow efficiënter te beheren.


Zijn er specifieke veiligheidsvoordelen verbonden aan elektronische facturatie?

Ja, e-facturatie biedt verbeterde veiligheid door gebruik te maken van encryptie en authenticatieprocessen. Dit zorgt ervoor dat factuurgegevens veilig worden uitgewisseld en opgeslagen, wat de kans op fraude en datalekken verkleint.


Wat zijn de milieuvoordelen van elektronische facturatie voor een bedrijf?

De overstap naar e-facturatie betekent een significante vermindering in het gebruik van papier, wat niet alleen kosten bespaart maar ook de ecologische voetafdruk van een bedrijf verkleint. Dit draagt bij aan duurzaam ondernemen en kan positief bijdragen aan het merkimago van een MKB.


Kunnen MKB's e-facturatie integreren met andere boekhoudsystemen?

De meeste moderne e-facturatie oplossingen zijn ontworpen om naadloos te integreren met diverse boekhoud- purchase-to-pay en ERP-systemen. Dit maakt het mogelijk voor MKB's om hun financiële processen te stroomlijnen en de algehele efficiëntie van hun financiële administratie te verbeteren.


Hoe verhoudt elektronische facturatie zich tot internationale handel voor MKB's?

Elektronische facturatie faciliteert internationale handel door het makkelijker te maken om facturen in verschillende valuta en talen te beheren. Het helpt ook om te voldoen aan de diverse internationale factureringsnormen en belastingvereisten, wat van cruciaal belang is voor MKB's die zaken doen over de grens.

Bloghandtekening_Maaike 4cee-linkedin


Maaike
van Roomen

P2P specialist

Maaike is onze purchase to pay-goeroe, deskundig in alles wat met declaratieverwerking, contractbeheer, factuurverwerking en inkoopbeheer te maken heeft. Ze is een ster in het vertalen van ingewikkelde materie naar boeiende content.

Digitalisering van inkoopfacturen in het MKB: een stap-voor-stap gids

De wereld van het midden- en kleinbedrijf (MKB) is volop in beweging, en ook op het gebied van inkoopfacturen digitaal verwerken. Tijd is geld en...

Read More

12 min read

Purchase to pay betekenis en voordelen voor het MKB

In het hart van elk middelgroot en klein bedrijf (MKB) ligt het Purchase to Pay (P2P) traject verborgen, een cruciale keten van processen die een...

Read More

Wat is factuurverwerking software?

Factuurverwerking software Factuurverwerking software is een essentieel instrument voor elk bedrijf, groot of klein, maar vooral voor het MKB kan dit...

Read More