2 min read

Digitalisering: een must voor het mkb

Digitalisering is tegenwoordig essentieel voor het succes van middelgrote en kleine bedrijven (mkb). Voor jou, als accountant, die deze bedrijven adviseert, is het begrijpen en implementeren van automatisering van cruciaal belang om competitief te blijven. Dit artikel bespreekt de voordelen van automatisering voor het mkb en het belang ervan voor de accountant.

Voordelen van automatisering voor het mkb

Automatisering brengt aanzienlijke voordelen voor bedrijven met zich mee. Enkele van deze voordelen zijn:

  1. Kostenverlaging en efficiëntieverhoging: automatisering kan leiden tot besparingen op operationele kosten. Door processen zoals gegevensinvoer en financieel beheer te stroomlijnen, kunnen bedrijven de tijd en middelen die nodig zijn voor dagelijkse taken verminderen. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit maar verlaagt ook de operationele kosten.
  2. Verbeterde besluitvorming: automatisering stelt bedrijven in staat om beter onderbouwde beslissingen te nemen. Toegang tot real-time data stelt organisaties in staat snel te reageren op veranderende marktomstandigheden en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen.
  3. Verhoogde klantloyaliteit: automatisering verbetert de klantenservice door processen zoals bestellingen en klantondersteuning te versnellen. Snellere en gepersonaliseerde service leidt tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit.


De rol van de accountant in digitalisering

Als accountant ben je vaak de brug tussen technologische innovaties en bedrijven. Je expertise is van waarde bij het adviseren over de ‘best practices’ voor digitalisering en automatisering, wat bijdraagt aan het verlagen van kosten en het verhogen van de efficiëntie. Automatisering biedt jou de mogelijkheid om nauwkeurigere financiële rapportages te leveren en te voldoen aan regelgeving. Dit stelt je in staat om de klant een betere dienstverlening te bieden.

Uitdagingen bij de implementatie van automatisering

Naast de voordelen zijn er ook uitdagingen te benoemen bij digitalisering. Bij de implementatie van automatiseringssystemen worden bedrijven vaak geconfronteerd met uitdagingen zoals technische beperkingen en organisatorische weerstand. Hieronder enkele strategieën om deze uitdagingen te overwinnen:

  1. Investeren in training: door werknemers te trainen, vergroot je het begrip en de acceptatie van nieuwe technologieën. Er zal meer weerstand komen wanneer werknemers het diepe in worden gegooid.
  2. Inschakelen van externe consultants: externe professionals, zoals de accountant, kunnen helpen bij de implementatie en integratie van nieuwe systemen.
  3. Adviserende rol van accountants: je kan klanten wijzen op de voordelen van automatisering en helpen bij het opstellen van een kosten-batenanalyse.

Succesverhaal van digitalisering bij mkb’er KAV Autoverhuur

KAV Autoverhuur heeft met succes de centrale administratie geautomatiseerd dankzij Easy1, wat leidde tot aanzienlijke tijdswinst en verbeterde efficiëntie. Dit succesverhaal benadrukt het belang van automatisering voor het MKB. Lees het hele verhaal van KAV Autoverhuur hier.

Help jouw klanten automatiseren

Automatisering is geen luxe meer, maar een noodzaak voor bedrijven die willen overleven en groeien in de moderne markt. Automatisering biedt tal van voordelen voor het mkb en hoewel er ook uitdagingen te benoemen zijn bij digitalisering, kunnen deze worden overwonnen.

Wil jij jouw klanten helpen hun financieel administratieve lasten te verlichten?

Neem contact met ons op voor advies over hoe onze softwareoplossingen jouw financiële administratie efficiënter kunnen maken of probeer Easy1 meteen gratis!

 

Maaike_auteurshandtekening_blog 4cee-linkedin


Maaike
van Roomen

P2P specialist

Maaike is onze purchase to pay-goeroe, deskundig in alles wat met declaratieverwerking, contractbeheer, factuurverwerking en inkoopbeheer te maken heeft. Ze is een ster in het vertalen van ingewikkelde materie naar boeiende content.

Efficiëntie door automatisering: hoe automatisering de relatie tussen de accountants en hun mkb-klanten verbetert

In de huidige snelle zakenwereld speelt automatisering een rol in het verbeteren van bedrijfsprocessen. Voor jou, als accountant, en je klanten in...

Read More

Hoe automatisering de productiviteit en efficiëntie bij het mkb en de accountants verhoogt

In de snelle wereld van het midden- en kleinbedrijf (mkb) en de accountancysector is efficiëntie niet alleen gewenst, maar noodzakelijk....

Read More

Hoe purchase to pay oplossingen bedrijven in het MKB transformeren: een analyse

In de competitieve wereld van vandaag zijn purchase to pay oplossingen een onmisbaar instrument geworden voor bedrijven in het MKB. Terwijl ze kijken...

Read More